IBM Domino vs. Microsoft SharePoint (avagy körtét az almával)


Szoboszlay Zsolt @ 2017.11.28 10:26


Rengeteg összehasonlítás jelent meg már a témában. Sokan funkcionalitást, technikai paramétereket, teljesítményt, biztonságot vetettek össze. A vékony kliens vs. vastag kliens témát most nem is említem, mivel a témában már sok cikk született, és a Domino esetén is elterjedtek a Notes kliens nélkül, böngészővel használható alkalmazások.

Az összehasonlítás mindenhol sántít kicsit, hiszen a két rendszer merőben más felépítési modellt követ. Az IBM (illetve az eredeti fejlesztő, a Lotus) úgy gondolta, hogy a feladatok megoldására egy komplett, teljes funkcionalitású rendszer a megfelelő. A Microsoft ezzel szemben a különálló, de egymással jól integrálható elemekben látta a megoldást. Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, így nem mondható ki, melyik a jobb. Ha csak a jelenre koncentrálunk, véleményem szerint az adott feladat dönti el, melyik a célszerűbb.

Az összehasonlítást ezért úgy kezdem, hogy egymás mellé teszem a fő elemeket, így látható mely részeket lehet összehasonlítani.

IBM Domino "SharePoint" rendszer
Alkalmazás platform Beépített SharePoint
Adatbázis-kezelő Beépített Microsoft SQL szerver
Web szerver Beépített IIS szerver
Címtár és biztonsági rendszer Beépített Active directory
Levelező rendszer Beépített Exchange
Szövegszerkesztő Beépített Word (Excel)
Fejlesztő eszköz Domino Designer Visual Studio

Az integráltság nagy előnye, hogy egyszerűbb a telepítés, nincsenek kompatibilitási problémák és a karbantartás is könnyebb. Az adminisztrátornak viszont át kell látnia minden részt, még akkor is, ha arra nincs nagy szükség, a feladatok nehezebben oszthatók el.

És akkor szembe találja magát az ember egy nehezen megfogható fogalommal, mely a Microsoft mellett szól, hogy azt “már ismerjük”. Valóban igaz, a rendszeradminisztrátorok nagy része valamilyen szinten már ismeri az alap rendszereket, a felhasználók pedig böngészőn (IE) és az Office rendszeren nőttek fel.

Alkalmazás platform

Mint alkalmazás platform, az IBM Domino esetén egyszerű sablonokat kapunk, amelyeket hamar túlhalad bármely cég igénye. Ezzel szemben a profi fejlesztők olyan alkalmazás rendszereket tudnak készíteni, melyek robosztusak, egyszerre több száz felhasználót szolgálnak ki és még olyan összetett megoldást is megvalósítanak, mint egy szervezet teljes iratkezelése.

A Microsoft SharePoint ezzel szemben egy jól kialakított alapkészletet ad, amely egyszerűen bővíthető, de csak egy bizonyos szintig. Komoly méretkorlátai vannak: a rekordszám, a mezők típusa, a lekérdezések megvalósítása tekintetében.

Adatbázis-kezelő

Az IBM Domino beépített adatbázis-kezelő motorja a dokumentumkezelési feladatra van kifejlesztve, optimalizálva. A beépített objektum tároló (DAOS) rendszerrel akár több száz gigabyte és több százezer dokumentum kezelhető jó teljesítménnyel. Amíg a Domino-n belül és neki testreszabott alkalmazásoknál maradunk, ez jelentős előnyökkel jár, viszont ebből kilépve nehezebb az integráció.

A Microsoft SQL szerver nem erre a feladatra lett kitalálva, de az újabb fejlesztések jelentősen javították az alkalmazhatóságát, és más jellegű feladatok elvégzésére is optimális. A SharePoint adattárolási szerkezete, és lekérdezései az SQL teljesítményét meglehetősen rontják, így főképp a kezelhető dokumentumszám lényegesen elmarad a Domino rendszerétől.

Web szerver

A Domino HTTP szervere (eredetileg nem tartalmazta, a beépítéskor kapta meg a szerver a Domino nevet a Notes helyett) kicsit kilóg az alap rendszerből. Ezt az évek során különböző fejlesztői eszközök és technológiákkal ellensúlyozta az IBM. Az utolsó, és leghatékonyabb ilyen rendszer az xPages, amely magasabb szintre emelte a Web alkalmazások fejlesztését.

Az IIS Web szerver esetén visszautalnék az alkalmazás platformnál előző idézetre, de fordított előjellel. Az IIS ugyanis alapvetően nem ad alapkészletet és sok segítséget, viszont sokkal szabadabban készíthető el rá bármilyen alkalmazás.

Címtár és biztonsági rendszer

A Domino beépített címtárat tartalmaz, amely minden tekintetben a platform által kiszolgált alkalmazásokhoz és azok magas szintű kiszolgálásához lett fejlesztve. A külső kapcsolattartáshoz LDAP kapcsolatot is szolgáltat mindkét irányban.

A SharePoint az Active Directory címtárra, és az alapján történő azonosításra épül. Az AD alapja alapvetően LDAP struktúra, de a Microsoft kiegészítette saját feladatainak teljesebb ellátására.

Levelező rendszer

Ha eltekintünk attól, hogy a Microsoft ezt külön termékkel (Exchange) valósítja meg, akkor a két levelezőrendszer nagyon hasonló funkcionalitást biztosít. Alapvetően mindkettő vastag klienshez (Notes/Outlook) készült, de böngészővel is jól használható.

Szövegszerkesztő

A Notes kliensben beépített szövegszerkesztési funkciók magasabb szintűek, a SharePointban egy böngészővel használhatók, alapvető feladatokra megfelelőek. A SharePointba azonban könnyen integrálható a Word, amely egy lényegesen fejlettebb, minden feladatra megfelelő eszköz.

Fejlesztő eszköz

A Domino Designer segítségével több nyelven (Formula, LotusScript, Java stb.) könnyen elérhetőek a rendszer által szolgáltatott funkciók. A fejlesztő eszközök egymást kiegészítve vegyesen is használhatók, így nagyon gyors a fejlesztés, és e mellett a teljes funkcionalitás kiaknázható.

A SharePoint beépített fejlesztői eszközkészlete meglehetősen szűk ehhez képest, egyszerű listák és űrlapok létrehozására van csak lehetőség. A Visual Studio használatával alacsony szintű nyelveken (pl.: C#) ez lassabban, de korlátok nélkül bővíthető.

Összefoglalás

Mindkét rendszer alkalmas fejlett böngészővel használható alkalmazás létrehozására. Az adott feladat bonyolultsága, a rendelkezésre álló fejlesztési idő, és az adatok mennyisége dönti el, hogy melyik célszerűbb.

Egyszerű alkalmazás, és kisebb mennyiségű adat esetén a SharePointtal hamarabb készíthető rendszer, de egy szint felett ez megfordul, és lényegesen lassúbbá válik a fejlesztés. Funkcionalitás tekintetében az alacsony szintű fejlesztés kevesebb korlátot jelent, mint a Domino beépített eszközkészlete.

Az adattárolás tekintetében bizonyos dokumentumszám felett a SharePoint korlátok nem, vagy csak kompromisszumokkal hidalhatók át.